Kaunista, kestävää, kierrätettävää - ja reilua!

Muotoilun kestävyys ja tuotannon eettisyys ovat PROTO ry:lle tärkeitä arvoja. Hyvin muotoillut tuotteet ovat luonteeltaan kauniita, kestäviä ja myös elinkaarensa jälkeen kierrätettävissä. Niiden tekijä on saanut reilun palkan työstään eikä joudu elämään ja työskentelemään epäinhimillisissä olosuhteissa. Tuotteen hinta on tavallisesti halpatuotannolla tuotettuja tavaroita korkeampi, sillä tuotteen valmistajille on maksettu reilu hinta tehdystä työstä.

 

Vaatevallankumous

Tekstiilien halpatuotanto on yksi surullinen esimerkki siitä, mitä tapahtuu kun unohdetaan kestävyys, kierrätettävyys ja tekijöiden reilu palkkaus. Halpoja vaatteita on helppo ostaa suuriakin määriä hetken mielijohteesta, mutta ne harvoin kestävät juuri käyttöä. Mitä halvalle, joitakin käyttökertoja kestävälle paidalle tapahtuu elinkaarensa päässä?  Entä millaisissa oloissa paidan ompelija joutuu elämään?

 

Vaatevallankumous -tapahtuma perustettiin alun perin vuonna 2013 romahtaneen Rana Plaza -halpatuotantohallin tuhansien uhrien muistolle, ja mekin kannustamme ihmisiä kyselemään onnettomuuden vuosipäivänä 24.4. jo ikoniseksi muodostunutta lausetta: ”Who made my clothes?” – kuka valmisti vaatteeni?

 

Tekstiilien kierrätys 

Koska tekstiilituotteita käytetään ja myös tuotetaan valtavia määriä jopa lyhytaikaiseen käyttöön, on niiden kierrätys ja uudelleenkäyttö erityisen tärkeää. Pyysimme Outi Les Pyytä kertomaan meille kuinka kierrätämme tekstiilit oikein ja voimme kuluttajina vaikuttaa koko maapallon tulevaisuuteen. Kuinka vanhat, risat farkut tai puhki kuluneet sukat tulisi hävittää? Entä kahdeksankymmentäluvulta kaapin perukoille unohtuneet vaatteet, jotka eivät enää miellytä omaa silmää saati istu kunnolla käyttäjänsä päälle?

Luennon sisällys/rakenne:
00:02:50 Miksi valinnoillasi on väliä?
00:20:10 Mitkä asiat ovat kuluttajan hallittavissa? Mitä voit tehdä?
00:25:20 Mitkä seikat vaikuttavat lajitteluun?
00:28:10 Käytetyn tekstiilin myynti
00:37:05 Uudelleenkäyttö kotona & DIY
00:42:40 Hyväntekeväisyysjärjestöjen lahjoitukset
00:48:50 Mihin käytetyt tekatiilit menevät Suomesta?
00:52:05 Miten vaatelahjoitus pakataan?
00:59:50 Tekstiilien kuitukierrätys
01:02:05 Kuitukierrätystä tekevät tahot
01:09:35 Elastaani
01:11:55 Mikä kuuluu sekajätteeksi?
01:13:25 Mitä voit tehdä jo tänään?

Jos haluat tärkeimmät linkit ja tekstiilijätekaavion high res tiedoston itsellesi, lähetä Outille DM-viesti Instagramissa.
@outilespyy

 

 

Vaikuta valinnoillasi!

Kuluttaja voi vaikuttaa valinnoillaan monin tavoin. Jo ostaessa voidaan kiinnittää huomiota tuotteiden alkuperään ja materiaaleihin. Kokonaan kotimaisten ja Euroopan alueella valmistettujen tuotteiden tuotannossa eettisyys ja reilu palkka ovat suurella todennäköisyydellä otettu huomioon ja tämä näkyy usein myös hinnoittelussa. Kallista ei kuitenkaan ole pakko ostaa: ensisijaisesti tärkeää on miettiä ostettavan tuotteen tarpeellisuutta ja käyttöarvoa. Kestääkö tuote pitkään ja onko se korjattavissa? Voiko tuotteen kierrättää sen jälkeen kun siitä ei enää ole arvoa itselle?