Arkkitehti Elissa Aalto

Arkkitehti Elissa Aallosta kertova kiertonäyttely saapuu Muotoilukeskus PROTOon tammikuussa 2023. Näyttely valottaa Elissa Aallon julkista ja yksityistä roolia Alvar Aallon arkkitehtitoimiston arjessa sekä kuuluisan arkkitehtimiehensä rinnalla.

Elissa Aalto Riolan kirkon rakennustyömaalla Italiassa. Kuva: Alvar Aalto -säätiö

Arkkitehti Elissa Aalto

Marraskuussa 2022 tuli kuluneeksi 100-vuotta Alvar Aallon toisen arkkitehtipuolison, Elissa Aallon syntymästä. Juhlavuoden kunniaksi Alvar Aalto -säätiö on tuottanut Arkkitehti Elissa Aalto -kiertonäyttelyn, joka esittelee lahjakkaan ja määrätietoisen suunnittelijan elämäntyötä. Näyttelyn ensiesiintyminen nähtiin Rovaniemellä elo-syyskuussa, jonka jälkeen se on jatkanut kiertoaan Alvar Aalto -kaupungeissa eri puolilla Suomea. Nyt Muotoilukeskus PROTO saa kunnian jatkaa juhlavuotta ja tuoda näyttelyn Ouluun yhteistyössä Alvar Aalto -säätiön, Pohjois-Suomen SAFAn ja Oulun Kaupungin kulttuuriympäristötyöryhmän kanssa.

Näyttelyn mahdollistajana toimii Oulun kaupungin kulttuuriympäristötyöryhmä. Näyttely on osa Alvar Aalto -säätiön Alvar Aalto -kaupunkiverkoston toimintaa.


Elissa Aalto omisti elämänsä Alvar Aallon elämäntyön jatkamiselle ja vaalimiselle

 

Kemissä vuonna 1922 syntynyt Elissa Aalto (os. Elsa Kaisa Mäkiniemi) valmistui arkkitehdiksi 1949. Hän aloitti työskentelynsä Alvar Aallon arkkitehtitoimistossa saman vuoden syksyllä, jolloin työn alla oli sekä mittavia julkisia rakennushankkeita että useita arkkitehtuurikilpailuja niin kotimaassa kuin ulkomaillakin. Työtehtävien laajentuessa Elissa sai tehtäväkseen toimia johtavana arkkitehtina useissa merkittävissä rakennushankkeissa, joista yksi ensimmäisiä oli Säynätsalon kunnantalo (1949–52). Työskentelyn lomassa Alvar Aalto mieltyi elämänmyönteiseen ja valoisaan työtoveriinsa, ja pariskunnan seurustelu johti avioliittoon vuonna 1952.

Elissa Aallon rooli Alvar Aallon elämäntyön vaalimisessa on ollut merkittävä. Elissa työskenteli Aallon rinnalla ja sittemmin hänen työnsä jatkajana yhteensä 45 vuoden ajan, aina kuolemaansa saakka. Elissa Aalto oli mukana perustamassa Alvar Aalto -säätiötä vuonna 1968. Hänen myötävaikutuksellaan arkkitehtitoimiston piirustus-, valokuva- ja asiakirjakokoelmat siirtyivät Alvar Aalto -säätiön omistukseen ja säilyivät näin yhtenäisenä kokonaisuutena, yhtenä harvoista jakamattomana säilyneistä piirustuskokoelmista maailmassa.

Elissa Aallon oma, arkkitehtoninen tuotanto jäi suhteellisen vähäiseksi. Hänen itsenäisinä suunnitelminaan tunnetaan useita pientaloja sekä mm. SOS-lapsikylä Espoon Tapiolassa (1964–65) sekä yksityistalo Villa Hauta-aho (1982–83) Seinäjoella. 1950-luvulla Elissa Aalto suunnitteli Artekille painokangaskuoseja, kuten H55, Pisa ja Patio, joiden geometrisissa muodoissa leikittelivät arkkitehtoniset elementit.

Arkkitehti Elissa Aalto -näyttely on avoinna yleisölle 20.1.2023–11.2.2023 välisen ajan. Näyttelyn avajaisia vietetään torstaina 19.1. klo 17:00 alkaen. Näyttely on osa 1.–5.2.2023 vietettävien Arkkitehtuurin ja muotoilun -päivien ohjelmaa.

To–Pe 12.00–18.00
La 10.00–16.00